Cryotherapie als natuurgeneeswijze

19/09/2017

Chronische welvaartziektes

De introductie van Whole Body Cryotherapie (WBC), met de daarbij behorende cryogene temperaturen, heeft niet alleen zijn vruchten afgeworpen in de sportwereld, maar ook heeft WBC in het veld van biomedische toepassingen kunnen bijdragen aan succesvolle resultaten bij de behandeling van een aantal welvaartsziektes, zoals stress, reumatische aandoeningen, neuro-inflammatie, diabetes, obesitas, (over)vermoeidheid en gedeprimeerdheid.

 

 

 

Stemmingsverbetering, diepe ontspanning, vreedzaam gevoel
Een belangrijk, en vaak onderschat, fenomeen is dat door de hormonale werking van WBC belangrijke slaapverbeteringen teweeg worden gebracht.  Omdat het hormoon systeem reageert op de cryogene temperaturen, heeft de vrijkoming van (geluks)hormonen een positieve mitigerende invloed op angst/paniek aanvallen en slaapstoornissen.

 

Door de invloed van cryogene temperaturen op het hormoon managementsysteem wordt in het bijzonder endorfine vrijgemaakt. Dit hormoon en andere hormonen hebben een positieve invloed op de perceptie en gemoedstoestand.

 

Pijnstillend, en zwelling reducerend
Zo is bekend dat een cryotherapie van het hele lichaam (WBC) een pijnstillend effect heeft. Ook is bekend dat cryotherapie zwellingen te lijf gaat. Een gevolg van deze effecten is dat daardoor de mobiliteit van mensen die last hebben van pijn en zwellingen erop vooruitgaat.

 

Vaak wordt WBC daarom ingezet bij mensen met reumatische aandoeningen. Tijdens de behandelingsperiode bij bijvoorbeeld fysiotherapie wordt de korte termijn pijn reductie gezien als voordeel.

 

Voorbereiding om hogere belasting bij het sporten te verdragen
Onmiddellijk na de blootstelling tot lage temperaturen vindt de bloedvat/haarvatdilatatie plaats, waardoor de bloeddoorstroming toeneemt samen met zuurstof en voedingsstoffen in het lichaam. Bijgevolg wordt de eliminatie van metabolisch afval versneld.

 

De anti-inflammatoire, anti-zwelling en pijnstillende effecten dragen bij tot het elimineren van de resultaten van de overbelasting van de training.

 

Verlaging van hartslag
Het is ook aangetoond dat regelmatig WBC, evenals langdurig sporten, het hartslagritme gestuurd door het sympathisch zenuwstelsel verlaagd.

 

De wijzigingen als gevolg van WBC in de bloeddoorstroming verhogen tijdelijk het hartslagritme zonder dat er sprake is, evenals bij sporten, van een permanente verhoging van de hartslag na de behandeling.

 

Sneller herstel
Voor wat betreft herstel is WBC is een essentieel onderdeel in het fysieke herstel maar ook in de opruiming van beschadigde spiervezels, die veroorzaakt zijn na intensief sporten.

 

Ontstekingsremmend
WBC heeft een sterk antioxidante- en een sterke ontstekingsremmend effect. Er zijn om die reden ook aanwijzingen dat WBC preventief bruikbaar kan zijn bij Alzheimer en bij behandelingen van MS en fibromyalgie. De verbeteringen worden vooral geconstateerd bij behendigheids- en motorieke functies, maar ook bij nystagmus.

 

Afname spierspanning  
De toepassing van cryogene temperaturen op het spierstelsel veroorzaakt een geleidelijke afname in de temperatuur van de skeletspieren en vermindert tegelijkertijd de bloedstroom via de haarvaten. Dit creëert tegelijkertijd een rustgevend effect.

 

Verbetering van huid kwaliteit, bijdrage tot herstel van cellen, blijvend effect
Dermatologisch hebben de lage temperaturen een verbetering op de huidkwaliteit. Tevens induceren cryo temperaturen een verhoogde bloedcirculatie en een stijging in het aantal witte bloedcellen, dat leidt tot een verbeterd immuunsysteem.

 

De talrijke huidvoordelen zijn bijvoorbeeld, zachtheid van de huid, tegengaan van acne, en verhoogde collageen productie. De verhoogde bloedcirculatie verzekert de huid van levering van voldoende zuurstof en voedingsstoffen, en tevens om toxische stoffen adequaat af te voeren.

 

Gewichtsvermindering
Een andere belangrijke factor waar cryo stimulatie een aanvullende rol kan spelen is de boost van het metabolisme. Korte blootstelling tot extreem koude temperaturen op een regelmatige basis kan de warmteproductie stimuleren, vanwege de verhoogde metabolische snelheid.

 

De veranderingen in bloeddoorstroming intensiveren de hitte productieprocessen, dat wil zeggen creëren een verhoogde stofwisseling, die een gunstig effect hebben op gewichtsverlies. 

Ben je benieuwd of cryotherapie jou ook kan helpen? Bel gerust naar +31(0)646 255 883 en bespreek de mogelijkheden of plan een intakegesprek in met één van onze cryotherapeuten.

 

Wil je gelijk een cryo behandeling inplannen? Boek dan via deze link.

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Cryofit

Een product van Pragma Boutique B.V.

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

​© 2019 by Cryofit