Cryotherapie: harmonie tussen lichaam en geest

17/03/2017

Er wordt vaak gesproken over stress in de negatieve zin van het woord. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan slaap, emoties die hoog oplopen, een slechte gezondheid, geen uitzicht op verbetering enzovoorts.

 

Maar toch kan stress ook positief zijn in de zin dat we tijdelijk ons comfort en gemak opgeven voor een groter doel. Denk bijvoorbeeld aan vasten of sporten.

 

Blootstelling van je lichaam en geest voor een korte tijdsduur aan extreme koude is ook een vorm van gunstige stress die zowel psychisch, als fysiek positief kan uitpakken. Dit positieve aspect van stress kunnen we dus interpreteren als "goede spanning”.

Koude stress: het doel?

 

Dus in het algemeen, als de spanning gevende factor, gebeurtenis of situatie die stress veroorzaakt in een korte tijdsduur en niet overmatige vorm optreedt, dan kan dat een gunstig effect hebben op onze afweer en conditie.

 

Stress veroorzaakt door blootstelling aan kou, met behulp van Cryofit's cryotherapie, gedurende maximaal 3 minuten tot een temperatuur van -140 graden Celsius, kan het volgende teweegbrengen:

 • Betere breinwerking,

 • Betere gemoedsrust

 • Gewichtsverlies

 • Veerkrachtiger immuunsysteem

 • Verbeterde metabolisme

 • Hogere fysieke prestaties, betere uithoudingsvermogen

 • Sneller herstel na intensieve training, dan wel na oplopen van blessure

 • Remmen van ontstekingen

 • Hogere ouderdom

 

Boost van (feel-good) hormonen


Fysiologisch is het interessant om waar te nemen dat als gevolg van cryotherapie naast endorfine ook noradrenaline wordt vrijgemaakt. Noradrenaline is niet alleen een hormoon maar ook een neurotransmitter die positieve invloed heeft op stemming, aandacht en focus.

 

Als hormoon heeft noradrenaline een werking die in grote lijnen lijkt op die van adrenaline. Noradrenaline werkt echter veel zwakker 5 tot 10% ten opzichte van adrenaline op de omzetting van glycogeen in glucose. Noradrenaline zorgt voor een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten (vasoconstrictie), met uitzondering van de kransvaten van het hart. Het is bekend dat noradrenaline helpt pijn te verminderen, het metabolisme te verbeteren en ontstekingen te remmen.

 

Dit laatste is belangrijk omdat ontstekingen de vrijgave van serotonine beperken. Dit kan leiden tot overmatige bezorgdheid en depressies. Door de cryotherapie van Cryofit worden de neurale ontstekingsprocessen verminderd en ervaren gebruikers van Cryofit na de behandeling een stemmingsverbetering die ook nog wordt bevorderd door vrijkomende endorfine.

 

Van wit- tot bruinvet
 

Cryotherapie stimuleert tevens de productie van mitochondriën, (mitochondriën zijn de energiecentrales van de cellen). De energie wordt door alle cellen gebruikt om hun taak goed te verrichten zoals het samentrekken van spiercellen. Om die reden is de productie van mitochondriën in de spieren een belangrijk aspect bij sporten waarbij uithoudingsvermogen vereist is.

 

Als we een Cryofit therapie ondergaan dan worden eiwitten (RBM3) als gevolg van de koude schok naast de vetverbranding actief. RBM3 vindt men in het hart, lever skelet en onze hersens. Tijdens deze Cryofit therapie wordt bruinvet uit witvet gecreëerd, waardoor we in staat zijn om ons metabolisme te verhogen. Hierdoor biedt cryotherapie een buitengewoon uitgelezen kans om overgewicht te bestrijden.

 

De strijd tegen het verouderingsproces

 

Wat tevens bijzonder is, is dat wanneer je aan koude blootstaat, er synapsen in je hersenen worden afgebroken, maar door de RBM3 eiwitten herstellen deze synapsen weer volledig. Dit maakt het interessant voor mensen met Alzheimer en Parkinson waarbij de synapsen sneller verloren gaan, neuronen worden als het ware geregenereerd.

 

Belangrijke indicatoren voor mensen op latere leeftijd, voor wat hun resterende levensduur betreft, zijn een zo laag mogelijke ontstekingsgraad en een zo goed mogelijk werkend immuunsysteem. Het blijkt dat noradrenaline in de rol als neurotransmitter een rol speelt in het terugbrengen van ontstekingen en het aantal witte bloedlichaampjes doet toenemen. Hierin ligt waarschijnlijk ook de reden waarom een Cryofit therapie, en daardoor de aanmaak van extra Noradrenaline niet alleen bij reumatoïde artritis zo goed helpt in het verminderen van ontstekingen en pijn maar ook in het ondersteunen van gezond ouder worden.

De koude in de vorm van cryotherapie doet echter nog meer, door de blootstelling aan kou worden antioxidanten geactiveerd. Het blijkt dat deze antioxidanten krachtiger zijn dan antioxidanten in de vorm van supplementen.

 

Conclusie

 

Samenvattend kunnen we stellen dat Cryofit's  cryotherapie, harmonische effecten teweegbrengt tussen lichaam en geest. Vooral interessant is gebleken dat we neurodegeneratie en ontstekingen kunnen tegengaan. De vasoconstrictie als reactie op de koude, en daarna de vaatverwijding (vasodilatatie) en de rol van noradrenaline die zowel als hormoon als neurotransmitter kan optreden maakt het mogelijk om samen met de vrijmaking van endorfine, depressies en reumatische aandoeningen te bestrijden. De toename van mitochondriën en de mogelijkheid van omzetting van witvet in bruinvet zorgen respectievelijk voor een verhoging van ons metabolisme en een betere conditie. Wat willen we nog meer?
 

Boeken kan via onze website, ik hoor graag hoe jij dan de koude stress hebt ervaren.

 

Maar voor nu, happy weekend, ik stap nog even de cryo in ;)

 

-Bob Out

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Cryofit

Een product van Pragma Boutique B.V.

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle

​© 2019 by Cryofit